Επανεξέταση νομοθεσίας χαρακτηρισμού του Ν. Θεσσαλονίκης ως παραμεθόριου

Επανεξέταση νομοθεσίας χαρακτηρισμού του Ν. Θεσσαλονίκης ως παραμεθόριου

Αρ. Πρωτ. 2118/14.07.09

Προς Υπουργούς:

- Δικαιοσύνης

- Εθνικής Άμυνας

 

Σύμφωνα με  Προεδρικό Διάταγμα του 1926, ο νομός Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ως παραμεθόρια περιοχή , γεγονός που σημαίνει ότι για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο σε έναν υπήκοο χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου για την αγορά ακινήτου, ξεκινά μία χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ακόμα και έναν χρόνο, καθώς διεξάγεται εξονυχιστικός έλεγχος των στοιχείων του ενδιαφερόμενου επενδυτή, πλήρης χαρτογράφηση του ακινήτου, αλλά και προσωπική συνέντευξη του αιτούντος.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία θέτει περιοριστικούς φραγμούς στην επενδυτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από Ρώσους και Κινέζους επενδυτές, αλλά και Αλβανούς υπηκόους που ζουν και εργάζονται με τις οικογένειές τους πολλά χρόνια στην χώρα μας και τη θεωρούν μόνιμη βάση τους.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αδυνατούν να δεσμεύσουν οικονομικά ένα ακίνητο για το χρονικό διάστημα που διαρκούν οι διαδικασίες αποδέσμευσής του για την πώληση σε μη κοινοτικό υπήκοο, με αποτέλεσμα να χάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που εξέτασε περίπτωση εκμίσθωσης ακινήτου στη Θεσσαλονίκη από μη κοινοτικό υπήκοο, θέτει ερωτηματικά για την ισχύ του  χαρακτηρισμού του νομού Θεσσαλονίκης ως παραμεθόριας περιοχής,  δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

- Προβλέπεται επιτέλους να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία το νομικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει τον Νομό Θεσσαλονίκης ως παραμεθόρια περιοχή σύμφωνα με το ΠΔ του 1926, ώστε να τεθούν νέες βάσεις στην επενδυτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής;

Απαντήσεις Υπουργείων